Stabilt företagsklimat på Österlen

150930-foretagsklimat_skane_2015.jpg

Det är stora skillnader i företagsklimat och utveckling av företagandet när landets kommuner jämförs med varandra. Men på Österlen håller kommunerna ställningarna – om än på en jämförelsevis blygsam nivå.

Både Svenskt Näringsliv och Företagarna har nyligen presenterat sina årliga rapporter med attityder och fakta från företagarnas vardag. Attityder och åsikter är det genomgående innehållet i Svenskt Näringsliv undersökning medan fakta och statistik är basen i Företagarnas rapport.

Samma utveckling som i storstäderna
När Svenskt Näringsliv rankar företagsklimatet i landet är – precis som flera tidigare år – Solna, Sollentuna och Vellinge bäst. Rankningen bygger på 18 faktorer, där den tyngst vägande delen är företagens sammanfattande omdöme om företagsklimatet i kommunen.

När det gäller attityderna delar Ystad, Tomelilla och Simrishamn utveckling med de tre största städerna Stockholm, Göteborg och Malmö. Samtliga dalar i rankningen. Ystad ligger i genomsnitt de senaste fem år på plats 109 bland landets 290 kommuner, Tomelilla på plats 151 och Simrishamn på plats 247 (bilden).

– Vi studerar rapporten från Svensk Näringsliv noga varje år och drar de slutsatser vi tycker är viktiga när det gäller kommunens roll för att förbättra företagsklimatet. Samtidigt ska vi komma ihåg att detta just är en attitydundersökning, vilket betyder att även andra aktörer påverkar resultatet, säger Lars Persson, näringslivsutvecklare i Simrishamns kommun.

Uthållig tillväxt ett annat mått
Simrishamn, som utsågs till Årets nyföretagarkommun i landet av NyföretagarCentrum och ekonomiföretaget Visma så sent som förra året, hamnar på ungefär samma plats som i Svenskt Näringslivs rapport när organisationen Företagarna listar företagens tillväxt de senaste fem år. Simrishamn ligger på plats 259, Tomelilla på plats 177 och Ystad på plats 166.

Företagarnas undersökning bygger bland annat på statistik om omsättning, resultattillväxt, ökning av antalet aktiebolag samt förbättrad kreditvärdering. Genom att jämföra siffror år från år får man fram en bild av utvecklingen i kommunernas näringsliv.

Länkar:
Svenskt Näringslivs undersökning om företagsklimatet
Företagarnas rankning av det lokala näringslivets utveckling

Källa: Nätverket Österlen/Fredell

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar