Stor ökning av ansökningar om skuldsanering

150909-skuldsattning.jpg

Antalet personer som är så svårt skuldsatta att de känner sig tvingade att ansöka om skuldsanering fortsätter öka. Första halvåret i år ökade ansökningarna med 12 procent i landet som helhet. På Österlen var ökningen ännu större.

– Ökningen kan bero på att det numera jobbas aktivt i många kommuner med att hjälpa de som hamnat i den här situationen. En annan orsak kan vara att skuldsättningen generellt sett ökat, säger Maria Blomqvist (bilden), skuldrådgivare på inkassobolaget Visma Collectors.

Österlen inget undantag
Det är tredje året i rad som antalet ansökningar om skuldsanering ökar under årets första sex månader. Totalt ansökte 5 832 personer i landet om skuldsanering första halvåret i år, vilket kan jämföras med 5 226 personer motsvarande period i fjol.

I de tre kommunerna på Österlen – Ystad, Tomelilla och Simrishamn – ökade antalet skuldsaneringsärenden hos Kronofogden från 39 första halvåret 2014 till 55 i år. Det ger en ökning med 41 procent.

Stadig ökning
Skuldsaneringslagen har funnits sedan 1994 och ansökningarna har ökat stadigt sedan 2009.

Den som beviljas skuldsanering ska vara så svårt skuldsatt att det inte anses möjligt att återbetala skulderna inom en rimlig framtid.

Därefter betalar den skuldsatte av sina skulder i så hög grad som Kronofogden bedömer är möjligt. Vanligtvis sker detta under en femårsperiod. Därefter avskrivs resterande skuld.

Flest nya fall i Skåne
På Gotland var ökningen hela 65 procent, vilket var den största ökningen av samtliga län. Skåne har med totalt 992 inkomna ansökningar den största ökningen sett till antalet ärenden.

Enligt Kronofogdens statistik har över 100 0000 människor varit registrerade hos dem i över 20 år. De lever i många fall på existensminimum, vilket kan leda till att både den skuldsatte och människor i deras närhet mår dåligt.

Råd om skuldsättning
– Undvik att skuldsätta dig genom att se över dina levnadskostnader och lämna ett utrymme för förändringar i ekonomin, säger skuldrådgivaren Maria Blomqvist, som också har de här konkreta råden:

• Upprätta och följ en detaljerad budget
• Kontakta fordringsägarna för en avbetalningsplan
• Undvik fler faktura- och kreditköp
• Börja månadsspara
• Se över vilka av dina levnadskostnader du kan minska

Källa: Nätverket Österlen/Fredell

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar