Finansiärer till företag: Här är listan du behöver

150509 finansiering

 

Alla företag behöver någon gång finansiering. Men företagare och långivare har ibland svårt att hitta varandra, menar experterna. Här är en lista med alla aktörer och olika typer av lån och stöd.

 

Banklån och krediter

  1. Checkkredit. Det här är den absolut vanligaste finansieringsformen. Checkkredit innebär att om det blir noll på kontot en kortare period så kan du, mot en avgift, få en kredit kopplad till ditt konto. När pengarna kommer in i företaget igen hamnar saldot på plus. Checkkrediten kostar när den används så ju oftare saldot sjunker under noll desto dyrare blir det. 
  2. Investeringslån. Också mycket vanligt. Lånet betalas av i den takt det tar att förbruka varan, precis som ett billån. Det ska vara något fysiskt som inventarier till en butik eller ett första varulager, datasystem och byggnader. Inte immateriella tillgångar.
  3. Objektfinansiering eller leasing. Banken köper objektet, exempelvis en grävmaskin, som man sedan hyr ut (=leasar) till användaren vilket gör att objektet i sig inte belastar inte företagets kreditvärdighet.

Almilån

Almi är en statlig riskfinansiär vars primära roll inte är att tjäna pengar utan att främja företag och idéer. Almilån är lättare att få än banklån men också lite dyrare eftersom det handlar om mer riskfyllda lån. När återbetalningsförmågan är dokumenterad kan banken ofta ta över lånet till en lägre kostnad. 

  1. Microlån. När du har mindre behov av finansiering. Du får låna 100 procent av kapitalbehovet och max 250 000 kronor.
  2. Företagslån. Till investeringar, exempelvis företagsköp. Eller en marknadssatsning, produktutveckling eller produktionsutrustning.
  3. Tillväxtlån. Ger dig möjlighet att utveckla innovationer.
  4. Exportfinansiering. För internationella satsningar.

Riskkapitalbolag 

Riskkapital passar att ta in om du har ett aktiebolag och ska driva ett riskfyllt projekt där det finns goda tillväxtmöjligheter. Pengarna i bolagen kommer från privata investerare, fondbolag, banker eller andra organisationer. Riskkapitalbolaget vill ofta ha kontroll över sin investering, det vill säga få styrelseplats och äga andelar. Bolaget kan ofta bidra med affärskontakter och bra kompetens. Lyssna på ett avsnitt från Venture Cup, på Verksamt.se: Hur ska du pitcha din idé för bästa resultat?

Connect.se – affärsänglar i nätverk

En affärsängel fungerar som riskkapitalist på ett individuellt plan - en kompetent person med pengar att investera som tror på din idé och vill stötta den ekonomiskt. Ängeln ofta är beredd att lägga ner en del eget arbete. Kontakta connect.se, här finns allt du vill veta om affärsänglar och ett helt ängelnätverk.

Entreprenörinvest

Entreprenörinvest är ett riskkapitalbolag som ägs av Ikea-grundaren Ingvar Kamprads stiftelse och som stöttar mindre företag på landsorten. Investeringarna ska skapa värdetillväxt och därigenom bidra till en långsiktigt bra förvaltning av stiftelsens kapital. Stöttningen kan ske genom genom delägarskap, lån tillsammans med en bank eller på något annat lämpligt sätt.

Swedish Incubators & Science Parks

Swedish Incubators & Science Parks är en branschförening vars medlemsföretag kan ordna möten mellan investerare och företag, driva företagskuvöser och ängelnätverk eller ge ut såddkapital. Det ser olika ut i olika regioner så ta en kontakt med din närmaste inkubator eller science park och hör dig för. Wikipedia om inkubatorer, företagskuvöser 

Gräsrotsfinansiering eller folkfinansiering

Crowdcube och Fundedbyme är plattformar där entreprenörer kan få in kapital genom att sälja delägarskap i sitt bolag, eller sälja själva produkten när den blivit verklighet – fast entreprenören får betalt i förskott.

Så här går det till: Registrera dig på plattformen och sätt upp ett mål för hur mycket pengar du behöver få in och hur stor aktieandel (eller annat) som ges i retur. Ladda upp en affärsplan, en budget och en videopresentation. Videon ska fungera som en ”pitch” – den säljer in idén för potentiella investerare. Sedan är det är öppet för alla att välja om de vill investera i din idé och hur mycket.

Kreativitetsguiden har en fin bloggpost om crowdfunding: Lyckas med gräsrotsfinansiering
Nyhetsartiklar om Crowdcube

Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingens starta eget-bidrag riktar sig till dig som är arbetssökande, inte kan få ett arbete och vill starta företag. Kontakta din lokala arbetsförmedling för att få mer information. Särskilt stöd till start av näringsverksamhet

Jordbruksverket

Starta företag inom jordbruket eller inom fiske- och vattennäringar. Läs mer på Verksamt.se. 


Länsstyrelser och regionförbund

Mindre företag i glesbygd och landsbygd kan få stöd till investeringar, marknadsföring, innovation och utbildning av länsstyrelser och regionförbund. Länsstyrelserna är regeringens ”förlängda arm” och får olika resurser och uppdrag som varierar med tiden beroende på behoven i länet. Sök på dina regionala webblatser under ”näringsliv och föreningar” och under ”lantbruk och landsbygd”.


Verksamt.se

Det finns ännu mer! Verksamt.se har hela listan på offentliga aktörer som stöttar ditt projekt.


Factoringbolag

Det här är inget sätt att finansiera ett köp eller en uppstart. Ibland får inte företagare betalt i samma takt som de måste lägga ut pengar. Billigast är en checkkredit på banken, men att anlita ett factoringbolag kan vara ett alternativ.
Det går till så att du säljer en del av dina fakturor till factoringbolaget och får betalt direkt. Som i alla sammanhang gäller det att få så bra villkor som möjligt. Stora företag med många fakturor får bättre villkor.
8 tips för att säkert belåna och sälja fakturor


Källor: Visma, SEB, Verksamt.se, Sydostinvest, Almi.

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar