Nu går allt färre företag i konkurs

150304-konkurser

Det ser allt ljusare ut för de svenska företagen, åtminstone om man går efter UC:s konkursstatistik. I februari 2015 sjönk antalet konkurser med hela 13 procent.

Hittills i år har totalt 924 företag gått i konkurs. Det är en minskning med 17 procent jämfört med samma period 2014. Antalet konkursade företag under februari 2015 var 496 i hela riket, enligt statistik från UC.

Branscher som skiljer sig åt
Bland de större branscherna sker det nu allt färre konkurser. Bäst ser det ut att gå för byggindustri, parti- och detaljhandel där konkurserna minskat med 25, 20 respektive 17 procent.

Värre är det då för branscherna information, kommunikation, restaurang och hotell där utvecklingen är negativ. Inom information och kommunikation ökade antalet konkurser med hela 48 procent jämfört med samma period 2014.

Stora länsvis skillnader
Även på länsnivå minskar antalet konkurser i många län, framförallt inom storstadslänen. Mest utmärker sig dock Kronobergs och Uppsala län.

I Kronobergs län minskade antalet konkurser med hela 75 procent medan antalet konkurser ökade med hela 133 procent i Uppsala län.

Optimismen spirar inom svenskt näringsliv
– En begynnande optimism syns nu i det svenska näringslivet samtidigt som företagen anpassat sina kostnader. Det har sammantaget lett till att allt fler företag överlever och de stora branscherna visar på färre företagskonkurser säger Roland Sigbladh, marknadschef på affärs- och kreditupplysningsföretaget UC.

UC:s riks och länsstatistik »


Källa: Visma

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar