Boktipset: Planera smartare och vinn tid

150302-planera

En halvtimme extra om dagen. Så mycket tid kan man få över om man planerar rätt.
Helén Vedlé och Rune Nilsson ger sina bästa tips i nya boken Planera smartare – få tid till det viktiga.

De båda har hållit kurser i att planera sin tid rätt sedan 1980-talet.

– Intresset för våra planeringsutbildningar ökar för varje år. Därför beslöt vi oss för att skriva en bok om våra bästa tips. Det är en konkret bok som går på djupet, säger Helén Vedlé.

De är båda företagare och har skrivit boken på distans och skickat manuset mellan varandra.

– Våra deltagare säger att de tjänar minst 30 minuter om dagen. Den största vinsten beskriver de som att de fått kontroll och verkligen fokuserar på de viktigaste arbetsuppgifterna. De minskar på att skjuta upp saker och ökar kvalitén i arbetet. Vi har haft många företagare genom åren som säger att de har minskat tiden för sitt arbete och är mer fria på kvällar och helger än tidigare. Har vi bidragit till att minska stressen så är våra mål på väg att bli uppfyllda, säger Helén Vedlé.

Hon menar att många är dåliga på att planera. Det är heller inget som lärs ut i grundskolan.

Helén Vedlé startade sitt företag Get ready år 2000. Hon lär bland annat ut hur man arbetar effektivt och rationellt med mejlen och hur man får struktur bland dokument i datorn och bland sina papper. Dessutom föreläser hon om stress.

Hur mycket av vår stress beror på dålig planering?
– Enormt mycket. Jag har genom alla dessa år sett att så många av mina deltagare har minskat sin stress genom att bli medvetna om vad planering kan vara och att regelbundet planera sin tid. När jag coachar människor som är sjukskrivna på grund av stress så pratar jag först om sömn och sedan om att planera, säger Helén Vedlé.


Tips ur boken ”Planera smartare – få tid för det viktiga”:
1. Avsätt 15 minuter en gång i veckan för att planera kommande vecka. Du gör en “att göra”-lista samt bokar in arbete i almanackan som tar mer än 2 timmar.
2. Besluta dig för att använda bara en “att göra”-lista (papper eller elektronisk) där du samlar allt som ska göras. Sluta med olika block, lösa lappar och anteckningar i olika elektroniska redskap.
3. Uppskatta hur lång tid varje arbetsuppgift tar på din att göra lista. Bli medveten om du är en tidsoptimist
4. Gör en tidsstudie för några dygn där du noterar vad du gör vid olika tidpunkter. Det ger dig en chans att bli mer medveten och hur du ska kunna fördela tiden som du vill ha den
5. Avsätt tid 1-3 gånger om dagen för att arbeta med mailen.
6.Ta en planeringsexpert till hjälp om du behöver hjälp med att se över hur du kan arbeta med mejlen på bättre sätt.


» Köp boken här

Källa: Internet

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar