5 procent fler företag i konkurs i oktober

141107-konkurser

Företagskonkurserna gick mot strömmen under oktober och ökade med fem procent jämfört med samma månad förra året. Det är första månaden i år där konkurserna ökat jämfört med föregående år.

Totalt gick 627 företag i konkurs under månaden jämfört med oktober 2013 då 595 företag gick i konkurs. Under årets första tio månader har 5.418 företag gått i konkurs. Det är 373 företag färre jämfört med samma period 2013.

Hushållens fel?
– Hushållen verkar vara försiktiga vilket påverkar konsumtionen som i sin tur påverkar företag i många olika branscher. Osäkerheten beror dels på internationell oro och viss osäkerhet i Sverige, bland annat med tanke på aviserade skattehöjningar, säger Roland Sigbladh, marknadschef UC.

Positiva tecken finns också
Bland de branscher som går starkast återfinns nu detaljhandel, information och kommunikation samt transportsektorn. Där har konkurserna minskat med 23, 22 respektive 18 procent.

Det är framförallt efterfrågan på produkter och tjänster inom dessa branscher som bidrar till återhämtningen för den svenska ekonomin.

UC:s riks och länsstatistik oktober 2014 »

Konjunkturläget är fortsatt svårbedömt, inte minst då globala inköpsindex pekar nedåt samtidigt som signalerna från den tyska ekonomin är dystra. Det finns många frågetecken och mörka moln på himlen. Att en konjunkturuppgång lär dröja tyder om inte annat Riksbankens beslut att sänka styrräntan till noll på, säger Roland Sigbladh, marknadschef UC.

Källa: Visma

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar