Optimistisk trend i små och medelstora företag

141023-affarsbarometer

Hälften av de mindre företagen i Sverige räknar med ökad försäljning det kommande halvåret. Dessutom kommer de att göra något fler inköp jämfört med bedömningarna för ett år sedan. Det visar Vismas Affärsbarometer, som bygger på en enkät bland 1.000 små och medelstora företag.

– De två senaste åren är utvecklingen mot ökad försäljning och fler inköp väldigt tydlig. Den här trenden är viktig eftersom de mindre företagen svarar för omkring hälften av näringslivets omsättning. Stabil framtidstro gör att företagen kan utvecklas, vilket ökar både intäkter och sysselsättning, säger Henrik Salwén, vd för Visma Advantage.

Varannan tror på ökad försäljning
Andelen optimistiska företagare är fler än i samtliga tidigare höstmätningar. 49 procent tror på ökad försäljning det kommande halvåret. Förra hösten var den andelen 46 procent och för två år sedan bara 33 procent.

Däremot har optimismen minskat jämfört med i våras då hela 53 procent räknade med ökad försäljning de närmaste sex månaderna.

– Många mindre företag är säsongsberoende och för de flesta av dessa är sommarhalvåret den viktigaste perioden. Det gör att förväntningarna på försäljningen varierar inför sommar respektive vinter. Vi har sett det fenomenet tydligt vid ett par tillfällen – i år och för två år sedan, säger Henrik Salwén.

Fler inköp i många företag
När det gäller företagens inköp kommande vinterhalvår noteras också de hittills största förväntningarna. Var tredje företagare, 34 procent, räknar med ökade inköp de närmaste sex månaderna. Förra hösten var andelen 33 procent och för två år sedan 25 procent.

– Även när det gäller inköpen ser vi skillnader mellan vår- och höstmätningarna. De som förväntar sig ökad försäljning kommande sex månader räknar också med fler inköp, säger Henrik Salwén.

Gotlänningar mest optimistiska
Företagarna på Gotland är mest optimistiska när det gäller förväntningarna både på försäljning och inköp. Länet har gått från femte plats förra hösten till första nu i år. Optimismen är även stor i Norrbotten, Västmanland och Västra Götaland, medan företagarna i Blekinge och Kalmar län fortsätter att vara avvaktande. Förra höstens listetta, Västerbotten, har halkat ner till nittonde plats.

 

Vismas Affärsbarometer bygger på en enkät som skickades ut till små och medelstora företag i Sverige under perioden 6-16 oktober 2014. Enkäten, som är en indikator på framtidstron bland små och medelstora företag, besvarades av 1.000 företag.

Se mer i Vismas Affärsbarometer »

Källa: Visma

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar