Använd mobilen utomlands utan dyra räkningar

140618-surf-utomlands

Det har blivit billigare att ringa och surfa mobilt i utlandet, men det kan fortfarande bli dyrt. Här är de bästa tipsen inför utlandsresan.

Det finns numera ett kostnadstak för hur mycket en operatör får ta ut för mobil telefoni, sms och datatjänster inom EU. Taket kallas för eurotaxa och ligger en bra bit över de kostnader vi är vana vid i Sverige. Och de flesta fastprisabonnemangen gäller bara inom vårt eget land. Så fort vi åker utomlands är det en dyrare rörlig taxa som gäller.

Kontrollera före resan
– Som kund ska man alltid kontrollera med sin operatör vilka priser och villkor som gäller för mobiltelefoni och surf i de länder man besöker för att förhindra obehagliga överraskningar, säger Mattias Grafström, vd på Telekområdgivarna och tipsar om att det även finns särskilda prisplaner där man får ringa, sms:a och surfa för ett fast pris per dag när man är utomlands.

Post och Telestyrelsens enhetschef höjer dock ett varnande finger för dessa prisplaner då de kan bli dyrare än gällande EU-taxa om du inte är storförbrukare.

– Fundera på hur mycket telefoni och surf du behöver och hur viktigt det är för dig att i förväg veta den exakta kostnaden innan du tecknar någon särskild prisplan, säger Anna Wikström, enhetschef på PTS.

Använd surfspärrar
Alla operatörer ska erbjuda en kostnadsfri spärrfunktion för surf med mobilen eller mobilt bredband. Spärren innebär att du ska få ett meddelande om att summan närmar sig en gräns på 50 euro.

– Om du inte meddelar operatören att du vill fortsätta surfa över gränsen ska tjänsten spärras. Tänk efter innan du tar bort spärren, kostnaden för surf i utlandet kan snabbt bli mycket hög, säger Cecilia Norlander, jurist på Konsumentverket.

Eurotaxan
Slutkundspriset för mobilsamtal sänks 1 juli 2014 från 2,53 kr till 2,13 kr per minut medan kostnaden för att ta emot ett samtal sänks från 0,74 till 0,56 kr/minut. Priset för euro-sms sänks till 0,67 kr från den nuvarande nivån på 0,84 kr.

Den 1 juli 2014 sänks även priset för mobila data från 0,45 Euro per megabyte till 0,20 Euro per megabyte.

Fler tips
    -  Många tjänster och appar använder sig av datatrafik utan att det syns, så stäng av dessa innan du reser utomlands
    -  Använd lokala och ibland kostnadsfria WiFi-nätverk på till exempel hotell och caféer i det land du reser till
    -  Stäng av röstbrevlådan innan du har kommit utomlands, annars kan du få betala både för att ta emot och lyssna av meddelanden
    -  När du kommer till ett nytt EU-land får du som regel ett sms med aktuell prisinformation
    - Tänk på att det även kostar att ta emot mobilsamtal när man är utomlands


Konsumentverket: Undvik hög räkning efter semestern »
 

Källa: Visma

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar