Nej till sänkta arbetsgivaravgifter för de under 23

140603-unga

Riksdagen sa i förra veckan nej till regeringens förslag om att ytterligare sänka socialavgifterna för de yngsta.
Regeringens förslag innebar bland annat att arbetsgivare bara skulle ha behövt betala pensionsavgift för anställda under 23 år. Det finns inga belägg för att förslaget skulle leda till fler jobb, menar socialförsäkringsutskottet, som förberett riksdagens beslut.

Arbetsgivarens kostnader skulle även sänkas för de ungdomar som redan har ett arbete. Detta skulle kunna leda till att arbetsgivare subventioneras utan att några nya jobb skapas, menar utskottet, och riksdagen valde alltså att rösta på deras linje.

Små effekter
En rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, visar att satsningen på sänkta arbetsgivaravgifter visserligen skapat nya jobb, men att effekterna är förhållandevis små.

Den första juli 2007 sänktes arbetsgivaravgifterna för arbetstagare mellan 19 och 25 år med en tredjedel. Enligt rapporten ökade detta de ungas sysselsättning med omkring två procent på kort sikt, vilket skapade omkring 6 000–10 000 nya jobb. Den andra sänkningen av arbetsgivaravgifterna år 2009 fick dock inte någon ytterligare effekt, enligt rapporten.

Källa: Visma

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar