Google tvingas ta bort länkar

140515-google

Enligt en ny EU-dom måste Google ta bort länkar som kopplas till sökresultat om en enskild privatperson. Domen kan nu få stora konsekvenser för sökmotorleverantörer, uppger Dagens Nyheter.

Bakgrunden till domen är att en man i Spanien fick upp sökresultat han inte var nöjd med när han googlade sitt namn. Mannen hade tidigare varit tvungen att sälja sitt hus på exekutive auktion. Annonsen om auktionen hade publicerats i en tidning och när han googlade sitt namn hamnade annonsen högst upp i sökresultatet.

Är ansvariga
Google ansåg inte att länkarna skulle ta bort eftersom de inte är ansvariga för de uppgifter som lagligt hade publicerats om mannen. EU-domstolen, där målet så småningom hamnade, hade dock en annan åsikt.

Enligt domstolen bryter Google mot EU:s direktiv om dataskydd. Sökmotorleverantören är ansvarig för behandlingen av materialet när man "insamlar" uppgifter samt "återvinner", "registrerar", "organiserar" och "lagrar" dem på sina servrar samt ”utlämnar” dem och ”tillhandahåller” dem till sina användare.

Kan få konsekvenser
– Kort sagt betyder beslutet att Google och andra sökmotorer är aktörer som faktiskt behandlar personuppgifter. It-företaget måste alltså hitta eget stöd för att återge informationen, säger Daniel Westman, doktorand i rättsinformatik vid Stockholms universitet, till Dagens Nyheter.

– En konkret konsekvens är att enskilda användare kan vädra sitt missnöje med personliga sökträffar och att Google då måste tillmötesgå önskemål om att ta bort länken.

Vad domen rent praktiskt kommer att innebära för Google och andra sökmotorleverantörer är ännu ovisst.

Läs pressmeddelandet om domen »

Källa: Visma

 

 

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar