Det kan bli dyrt att slarva med arbetsmiljön

140328-arbetsmiljon

Det ska bli dyrare att strunta i arbetsmiljön. Arbetsmiljöverket får utökade befogenheter att utdela sanktionsavgifter mot arbetsgivare som inte följer arbetsmiljölagen.

Tidigare har brott mot arbetsmiljölagen hanterats av polis och åklagare vilket tagit mycket resurser i anspråk. Med de nya reglerna tas i princip alla straff bort från Arbetsmiljöverkets föreskrifter.

Avgifter istället för straff
Det nya systemet innebär att Arbetsmiljöverket kan utfärda sanktionsavgift för en arbetsgivare som bryter mot reglerna, istället för att frågan går till polis, åklagare och domstol.

Anpassade avgiftsnivåer
Sanktionsavgiftens storlek varierar beroende på vilken risknivå överträdelsen har. En överträdelse med en risk för fara för livet kostar exempelvis mer än en överträdelse i en lägre risknivå. Dessutom är sanktionsavgiften differentierad beroende på företags storlek.

Bra förebyggande arbete önskvärt
– Det önskvärda är givetvis att arbetsgivarna bedriver ett bra förebyggande arbetsmiljöarbete ute på sina arbetsplatser i enlighet med vad reglerna kräver, så att människor inte skadas eller blir sjuka på sina jobb. Då behöver vi aldrig ta ut några sanktionsavgifter, säger Bernt Nilsson, tillförordnad generaldirektör på Arbetsmiljöverket.

Gäller från 1 juli 2014
Det nya systemet träder i kraft den 1 juli 2014. Undantag finns på byggområdet där två bestämmelser om fallskydd träder i kraft först den 1 januari 2015.

» Arbetsmiljöverket om det nya sanktionssystemet

Källa: Visma

 

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar