Var fjärde företag har ratat jobbsökande efter googling

140314-rekrytera

 

Var fjärde svenskt företag har någon gång ratat en jobbsökande efter googling. Det visar en ny studie.

Studien är gjord av Stockholms handelskammare och enligt den är det en tydlig trend att allt fler företag gör bakgrundskontroller vid rekrytering.

Vanligt att fråga efter referenser
Fortfarande är det referenstagning som är den vanligaste bakgrundskontrollen men att googla efter information på internet och kolla hur den jobbsökande agerar via sociala medier är också vanligt.

Företag i privata sektorn tenderar att undersöka alkohol- och drogtester, kreditupplysning, betalningsanmärkningar, engagemang i andra företag, sociala medier som bloggar, Twitter, Linkedin eller Facebook samt hälsokontroller i betydligt större utsträckning än arbetsgivare i offentliga sektorn.

Färre har policy
Samtidigt som fler bakgrundskontroller görs är det allt färre företag som säger sig ha en uttalad policy som stöd för sin rekrytering.

Visserligen har hela 70 procent av rekryterarna någon form av policy eller rutiner för bakgrundskontroller vid rekrytering, men det är en nedgång med fem procentenheter sedan föregående år och med tio enheter sedan år 2010, enligt rapporten.

Arbetsförmedlingen anlitas allt mer sällan
Rapporten visar också att allt färre företag tar hjälp av Arbetsförmedlingen när de rekryterar. Två av tre företag uppger att de sällan eller aldrig går vägen via Arbetsförmedlingen när de söker efter ny kompetens till företaget.

Bakom rapporten ligger Stockholms Handelskammare och affärsinformationsföretaget Bisnode.

Källa: Visma


Fem vanligaste bakgrundskontrollerna som görs:
1. Referenser
2. Tidigare anställningar
3. Utbildningshistorik
4. Internetsökningar
5. Sociala medier

Källa: Stockholms handelskammares analys Så rekryterar företagen i framtiden

 

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar