Dyrare banklån för mindre företag

1402026-marginaler

Det är inte bara svårare för små företag att få lån. Det har även blivit dyrare, och det beror på att bankerna ökat sina marginaler.

Trots att räntenivåerna var oförändrade har bankernas marginaler på nya företagslån fortsatt att öka under det sista kvartalet 2013. Det uppger Fundcurve i sin nya rapport Utvecklingen för företagslån kvartal 4 2013 som man presenterar tillsammans med Almega.

Dyrast med mindre lån
– För varje kvartal under 2013 har marginalerna ökat och under det fjärde kvartalet ser vi även att ökningarna är störst för de mindre lånen, säger Fundcurves vd Tommy Furland.
Bankerna har ökat sina marginaler med 0,06 procentenheter under kvartalet, men skillnaden i räntor mellan större och mindre företagslån var hela 1,24 procentenheter. Som anledning uppges ofta att riskerna varierar mellan små, medelstora och stora företag. Men det är inget som Fundcurve håller med om.

Felaktig riskbedömning
– Att riskerna faktiskt skiljer sig mellan små, medelstora och stora företag på ett sätt som motiverar olika räntor är enligt vår uppfattning felaktigt. Mellan medelstora och stora företag finns ingen variation alls. För små företag är risken högre samtidigt som lättnader i regelverken neutraliserar effekten, säger Tommy Furland.

 

Fundcurves rapport Utvecklingen för företagslån kvartal 4 2013 »

 

Källa: Visma

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar