Positivt med sänkt restaurangmoms

140204-restaurangmoms

Ökad omsättning, fler anställda och färre konkurser. Det är det direkta resultatet av den sänkta restaurangmomsen enligt en ny rapport.

Tillväxtanalys ser positiva effekter av momssänkningen och rapporterar om att restaurangbranschens omsättning ökat, antalet anställda blivit fler och konkurserna blivit färre sedan momsen på restaurangmat sänktes.

10.000 nya jobb
– Tillväxtanalys bild stämmer väl överens med de signaler som vi får från våra medlemsföretag och vad andra myndigheter redovisat. Sedan momsen på restaurangmat sänktes 2012 har det skapats 10.000 nya jobb i restaurangbranschen. Konjunkturinstitutet konstaterade strax före jul att 4.000 av dessa var en direkt konsekvens av reformen, säger Eva Östling, vd på Visita.

Kortsiktiga effekter
− Det är viktigt att komma ihåg att Tillväxtanalys utvärdering enbart gäller de kortsiktiga effekterna. Vi ser givetvis positivt på siffrorna, men det är alldeles för tidigt att dra alltför långtgående slutsatser av reformen. Jag hoppas att även politikerna kan vara lika tålmodiga och att reformen inte rivs upp efter riksdagsvalet i september, säger Eva Östling.

Tillväxtanalys delrapport om sänkt restaurangmoms »

Om:
Tillväxtanalys är en statlig myndighet under Näringsdepartementet. Tillväxtanalys är en av tre myndigheter som har i uppdrag av regeringen att följa och utvärdera sänkningen av restaurangmomsen och denna rapport utgör en första delrapportering av flera och ska slutredovisas senast den 1 januari 2016.

 

Källa: Visma

 

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar