Fler måste ha kassaregister

140103-torghandel

 

Från den 1 januari 2014 måste även torghandlare och marknadshandlare använda kassaregister. Men det finns fortfarande kvar ett par undantag.

Det grundläggande kravet i skatteförfarandelagen är att näringsidkare ska registrera all försäljning av varor eller tjänster mot kontant betalning eller med kontokort i ett kassaregister.

Skydd mot illojal konkurrens
Syftet med kravet att skydda dig som seriös företagare inom kontanthandeln mot illojal konkurrens, enligt Skatteverket.

Hittills har var torg- och marknadshandlare varit undantagna från kraven, men från årsskiftet måste alltså även dessa handlare ha kassaregister, såvida de inte säljer i obetydlig omfattning.

Undantag finns
Den som bara handlar i obetydlig omfattning undantas från kravet. Som obetydlig omfattning räknas kontant försäljning upp till fyra basbelopp, det vill säga 177.600 kr för 2014.

Svåra förhållanden som utomhusförsäljning i extrema miljöer, strömavbrott och liknande innebär inte att man undantas från kravet, men att dessa tillfällen räknas som omständigheter utanför företagets kontroll.

Det är därför tillåtet att fortsätta sälja utan att registrera försäljningen i ett kassaregister i avvaktan på att elströmmen kommer tillbaka och det finns ingen skyldighet att ett företag ska ha ett batteridrivet kassaregister som reserv.

Krav på kassaregister
Som företagare måste du alltid ta fram och erbjuda kunden ett kassakvitto. Kassakvittot kan både vara i pappersformat eller i elektroniskt format.

Förutom kravet att använda kassaregister ställs även vissa krav på kassaregistrets beskaffenhet. Ett kassaregister ska vara tillverkardeklarerat och anslutet till en certifierad kontrollenhet som läser av registrerade kvittouppgifter.

 

 

Källa: Visma

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar