Svenska elever EU-bäst på företagande

131217 svenskaungdomar


Sverige placerar sig i topp i EU inom utbildningskonceptet Ung Företagsamhet som fortsätter att locka tusentals svenska ungdomar att driva eget företag på gymnasiet.

En nyligen genomförd studie visar dessutom att elever som drivit ett UF-företag i högre utsträckning än andra startar eget företag, betydligt oftare når chefspositioner, har högre lön och har enklare att etablera sig på arbetsmarknaden.

Enligt ny statistik från Ung Företagsamhet är andelen elever som driver UF-företag, i förhållande till befolkning, högre i Sverige än i något annat EU-land. Totalt uppgår årets kull av antalet registrerade UF-företagare i Sverige till 21 901 som tillsammans driver 6 709 företag. Det är det näst högsta resultatet någonsin i Ung Företagsamhets 34-åriga historia.

"Att nästan 22 000 elever startat UF-företag under det senaste året är inte bara positivt utan smått anmärkningsvärt. Det visar på den enorma potential och drivkraft som finns hos svenska elever, lärare och skolor runt om i landet. Vårt mål och utmaning är nu att ge ännu fler elever möjlighet att bedriva UF-företag under de kommande åren", säger Cecilia Nykvist, vd på Ung Företagsamhet Sverige.

Studien Effekter av utbildning i entreprenörskap, framtagen av Karl Wennberg, docent Handelshögskolan i Stockholm och Niklas Elert, doktorand Örebro Universitet, visar på flera fördelar för elever som drivit UF-företag under skoltiden. Deltagarna i studien har bland annat 12 procent högre årsinkomst än jämförelsegruppen. Antalet arbetslöshetsdagar är dessutom väsentligt lägre. Forskningen bygger på resultat från elever som drev UF-företag 1994-1996.

"Studien är ett tydligt bevis på att ett ökat fokus på entreprenörskap i skolan är en lyckad satsning på våra unga. UF-företagande ger tillväxt, skapar sysselsättning och ökar möjligheterna för ungdomar på arbetsmarknaden", säger Cecilia Nykvist.

Nationell statistik, december 2013-2014:
• 21 901 antal elever som driver UF-företag
• 6 709 antal UF-företag
• 1 431 antal UF-lärare
• 7 369 antal UF-rådgivare

Källa: Internet

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar