Så säkrar du e-julhandeln

131205 shop

 

I år väntas 2,5 miljoner svenskar handla julklappar på nätet. Här är säkerhetsexpertens bästa tips för att undvika att drabbas av bedrägerier.

Antalet anmälda bedrägeribrott på internet steg med 34 procent under första halvåret i år jämfört med samma period förra året. Detta enligt siffror från Brottsförebyggande rådet, BRÅ. Enligt polisen handlar den vanligaste typen av bedrägerier om handel med varor som inte finns.

Enkla tips som ger tryggare e-handel
– Genom att följa några enkla råd är du tio gånger tryggare när du handlar på internet, säger Anders Nilsson, IT-säkerhetsexpert på ESET.

Se till att webbläsare, operativsystem och antivirusprogram är uppdaterade till senaste version.
Håll dig till pålitliga butiker du känner till sedan tidigare. Googla "bluff”, ”falsk” eller "bedrägeri" tillsammans med webbutikens namn för att se om det finns några kopplingar.

Använd aldrig samma lösenord som till ditt Facebook-konto eller e-post. Ett tips är även att använda en tillfällig mejladress under julen för att slippa skräppost när du e-handlar mindre.

Låter erbjudandet för bra för att vara sant så är det oftast det. Kolla upp erbjudandet ordentligt innan du slår till.
Använd hellre din mobils internetanslutning än ett öppet lokalt nätverk. Du vet aldrig vilken typ av säkerhet som nätverket har och risken finns att bankuppgifter och personlig information kan läsas av en tredje part.
 
Många personliga frågor vid småköp kan vara en varningssignal för att dina svar används till mer än vad som behövs för köpet. Handla hellre som gäst när det är möjligt så att du slipper fylla i onödig personlig information.
 
Se till att webbutiken använder sig av en standard för säkra överföringar som SSL. Den visas oftast i webbläsaren som ett litet hänglås, men du kan även se om den används på webbutikens adress. Det ska då stå https framför adressen istället för http.
Ha koll på din kontoinformation och försäkra dig om att du känner igen alla transaktioner. Gör du inte det? Kontakta din bank så snabbt som möjligt. Chansen att få tillbaka pengarna är större ju fortare du agerar.


Källa: Visma

 

 

 

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar