Enklare regler gav fler nya aktiebolag

131203 foretag

 

Sedan revisionsplikten i mindre aktiebolag avskaffades för tre år sedan har andelen nya aktiebolag ökat från fem av tio till sju av tio nyregistreringar i jämförelse med de enskilda firmorna. Det visar statistik som Visma sammanställt från Bolagsverket.

I november minskade registreringen av nya företag i landet med 1,8 procent jämfört med motsvarande månad förra året – från 5.191 i fjol till 5.095 i år.

I statistiken räknas de fyra vanligaste företagsformerna, som utgörs av aktiebolag, enskilda näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag.
De två mest populära företagsformerna är aktiebolag och enskild firma. Tillsammans står de för mer än 90 procent av nyregistreringarna.

Enklare regel, fler företag
Fram till 2010 var fördelningen mellan nya aktiebolag och nya firmor ganska jämn. Två reformer det året förändrade läget dramatiskt. På våren 2010 halverades kravet på aktiekapital och i november avskaffades revisionsplikten i mindre bolag.

Tre år före revisionsreformen var aktiebolagens andel av nyregistreringarna 53 procent jämfört med 47 procent för de enskilda firmorna. Nu tre år efter reformen har aktiebolagens inbördes andel ökat till 69 procent. Antalet nya aktiebolag har ökat från 82.000 till 124.000 när de båda treårsperioderna jämförs, medan de nya enskilda firmorna minskat från 72.000 till 55.000.

”Politiska beslut bär frukt”
– Effekten av reformerna är mycket tydlig och har gett en rejäl skjuts åt nyföretagandet. Det visar att politiska beslut som förenklar företagandet snabbt kan bära frukt, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs.

– Att sju av tio nya företag numera är aktiebolag visar att många nyföretagare föredrar den företagsformen – bland annat för att den upplevs som något tryggare för företagaren själv än enskild näringsverksamhet. Med enklare regler blev aktiebolagsformen helt enkelt tillgänglig för dem som föredrar den, säger Rolf Dahlberg.


Källa: Visma

 

 

 

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar