Julgåvor och julbord – skattefritt eller inte?

131130 julklappar

 

 

Tänker du ge dina anställda eller dina kunder en julklapp? Eller planerar du ett gemensamt julbord för kollegorna? Då ska du tänka på det här.


Detta gäller för julgåvor

• Julgåvor till anställda är skattefria för dina anställda om värdet inte överstiger 450 kronor inklusive moms. I värdet inräknas inte fraktkostnader. Om värdet är högre blir gåvan skattepliktig från första kronan.

• Kontanter i julgåva är inte skattefritt, inte heller andra betalningsmedel som check eller postväxel. Däremot kan gåva i form av presentkort vara skattefri, läs mer.

• Julgåvor till kunder är inte avdragsgilla om de inte består av enklare reklamgåvor av lågt värde. Dyrbarare gåvor kan bedömas som muta.

• En gåva från arbetsgivaren i form av ett presentkort som ger rätt till rot- eller rutarbete för ett visst angivet belopp kan godtas som skattefri gåva även om presentkortet vid inlösen kan ge den anställde rätt till skattereduktion.

Detta gäller för julbord

• Julbord och andra måltider för anställda är en skattefri förmån om det är fråga om intern representation, till exempel en personalfest. Arbetsgivaren får avdrag för kostnad för högst två personalfester per år. Avdrag medges för kostnad för måltid med 90 kronor exklusive moms per person. För kringkostnader, till exempel musikunderhållning, medges avdrag med 180 kronor exklusive moms per person. Avdrag, med nämnda belopp,  medges även för kostnader för pensionerade anställda och anställdas familjemedlemmar som är med på festen.

• Julbord för kunder – avdrag medges endast om det sker i anslutning till en affärsförhandling. Avdrag medges med 90 kronor exklusive moms per person såsom för extern representation.

Vill du hellre ge en penning till ideell verksamhet?

• Om arbetsgivaren på begäran av den anställde, i stället för julgåva, skänker pengar till ideell verksamhet ska den anställde beskattas för gåvans värde som för lön. Detta eftersom gåvan jämställs med kontanter. Den anställde kan i vissa fall få skattereduktion för förmån av gåva till ideell verksamhet, under samma förutsättningar som om han eller hon har gett gåvan själv.  Om arbetsgivaren för egen del bestämmer att, i stället för julgåvor till de anställda, skänka pengar till en ideell organisation uppkommer inte någon skattepliktig gåva för de anställda. Arbetsgivaren får i det fallet inte göra avdrag för gåvorna.

Du kan läsa mer om vad som gäller på Skatteverkets webbplats »

 


Källa: Visma

 

 

 

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar