Mer över i plånboken 2014

131123 mer i planboken

Många svenskar får mer i plånboken nästa år. För löntagare kan det röra sig om en femhundring i månaden och för tvåbarnsfamiljen uppåt 1.300 kr mer per månad.

Anledningen är reallöneökningar, skattesänkningar, låg inflation och låga räntor. Pensionärer med inkomst- och tilläggspension förväntas däremot få det sämre. Det konstaterar Institutet för Privatekonomi i sin prognos över hushållens ekonomi 2014.

Uppåt för löntagarna
– En familj med två arbetande vuxna och två barn förväntas ha 1.300-1.400 kronor mer att röra sig med i månaden i januari 2014 jämfört med i januari 2013, säger Madelén Falkenhäll, privatekonom på Institutet för Privatekonomi.

Barnfamiljer med bostadsbidrag får dessutom höjt bidrag 2014.

– Fortsatt låga räntor tillsammans med ökad disponibel inkomst gör att många hushåll borde kunna amortera eller spara mer för att få en bättre privatekonomisk balans på sikt, menar Madelén Falkenhäll.

Nedåt för pensionärer, studenter och sjukskrivna
Pensionärer och studenter som inte får del av löneökningar och jobbskatteavdrag riskerar istället att mindre i plånboken nästa år. Bromsen i pensionssystemet gör att inkomst- och tilläggspensionerna sänks med 2,7 procent så trots att skatten sänks för pensionärer kan det handla om ett par hundralappar mindre per månad för pensionärer.

Det sänkta prisbasbeloppet drabbar såväl studenter som sjukskrivna med några kronor. För en student handlar sänkningen om 20 kronor på en fyraveckorsperiod medan föräldra- och sjukpenningen sänks med några få kronor.

Största förbättringen sedan maxtaxan 2002
– Löntagarnas förbättring är stor. För en barnfamilj med normala inkomster i hyresrätt har den årliga förbättringen inte varit större sen införandet av maxtaxan 2002. Sjuka och arbetslösa får inte alls del av detta och många pensionärer får det istället sämre, vilket innebär att löntagarna ekonomiskt sett drar ifrån övriga hushållsgrupper, kommenterar Erika Pahne, chef på Institutet för Privatekonomi.

Institutet för Privatekonomis Så här blir din ekonomi 2014 (pdf) »

 

Källa: Visma

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar