Klonade människor sitter i styrelserna?

131120 styrelser


Lika barn leka bäst i företagsstyrelsen? Stiftelsen Allbright har kartlagt styrelserna i svenska börsföretag och beskriver styrelseledamöterna som "klonade människor".

Svenska börsbolag har stora brister på varierad kompetens i sina styrelser. Det är en del av huvudkritiken i stiftelsen Allbrights senaste rapport "Lika barn leka bäst", som granskar just styrelserna i svenska börsbolag.

"Är väldigt illa"
Rapporten visar att variationen på kompetens i styrelserna är låg. Många ledamöter är födda och uppväxta i Sverige, har liknande bakgrund och personliga nätverk, och har dessutom ofta studerat på samma universitet.

– Om alla ska vara lika varandra så är det väldigt illa. Det är en massa klonade människor som sitter i styrelserna idag. En styrelse ska vara som en skuggregering med ungefär samma kompetenser som i en ledningsgrupp. Det har i alla fall fungerat bra i de bolag som jag sitter i, säger Sven Hagströmer, finansman, styrelseproffs och ordförande i Allbright, till Svenska Dagbladet.

Bolag bryter mot svensk kod
Det finns redan i dag en svensk kod för bolagsstyrning som bland annat rekommenderar bred kompetens, mångsidig bakgrund och jämn könsfördelning. Enligt rapporten bryter de flesta svenska börsbolag mot koden.

– Ansvaret måste ligga på ägarna. Vi vill att näringslivet själva ska ta ansvar, då får vi reell förändring. Men till dess borde det bli större konsekvenser om man inte följer eller förklarar varför man bryter mot koden, säger Amanda Lundeteg, vd i Allbright.

Fakta: Så ser styrelserna ut i svenska börsbolag
– 1.008 män delar på 1.292 styrelseuppdrag, medan 264 kvinnor delar på 270 uppdrag.

– 25 procent av börsbolagen saknar kvinnor i styrelsen.

– Medelåldern bland ledamöterna ligger på 56,3 år.

Källa: Visma & Allbright

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar