8 tips för att säkert belåna och sälja fakturor

131113 belaning

 

I tuffare ekonomiska tider blir det svårare för många företag att få lån och finansiering. Då kan factoring vara en effektiv lösning för att snabbt öka likviditeten. Men det finns risker med att sälja fakturor som finansieringsmetod. Olov Marchal på är expert på factoring och delar med sig av åtta tips på hur du säkrare kan sälja dina fakturor.

Stramare kredittider och ökade bankkrav har gjort det allt vanligare med företag som säljer eller belånar sina fakturor till banker eller finansbolag, så kallad factoring. Det innebär ofta att du inte behöva lämna någon säkerhet, till exempel borgen, jämfört med vanlig checkkredit.

Men medan det kan ge snabba och enkla inkomster att låta ett factoringbolag köpa fakturor, bör du tänka till och endast göra affärer med seriösa aktörer.

Olov Marchal är marknads- och försäljningsdirektör på Visma Collectors, som specialiserar sig på factoring och inkassolösningar. Här är hans åtta bästa tips för att du som företagare ska göra så trygga affärer som möjligt när du vill belåna eller sälja fakturor.

1. Du kan inte låna hur mycket som helst

Hur snabbt behöver du egentligen få in pengar till företaget? Om du inte ser andra vägar att öka din likviditet, till exempel genom lån eller checkkredit, kan factoring ge snabbt likviditetstillskott. Tänk på att factoring som kreditform alltid står i relation till omsättningen i ditt företag. Det gör att du endast kan låna pengar i proportion till hur mycket du fakturerar i företaget.

2. Undvik dubbel pantsättning
Var noga med att kontrollera hur mycket du pantsätter till banken när du belånar en faktura. Om du inte är försiktig och hamnar i ett läge med dubbel pantsättning, räknas det som ett avtalsbrott.

3. Factoring utgör alltid en risk
Det är också en förhållandevis dyr kreditform, därför bör du se till att kostnaderna täcks upp av dina egna marginaler i företaget. Det kan dock vara lönsammare att prova factoring i tider som dessa då räntorna är extra låga.

4. Hur kreditvärdigt är ditt företag?
En bank eller ett factoringbolag kommer inte att köpa faktura av dig utan vidare. Den som lånar eller köper fakturan gör alltid en bedömning av dig som företagare. Ju mer framgångsrikt och stabilt ditt företag är, desto lättare har du att sälja dina fakturor.

5. Kundsynen hos factoringbolaget är viktigt
Tänk på att den som köper din faktura också äger den och därmed bestämmer hur kravprocessen ska fungera för att få in pengarna från din kund. Om du säljer din faktura till en oseriös aktör finns det risk att din kund blir dåligt eller på andra sätt otrevligt bemött. Gör därför endast affärer med seriösa factoringbolag som du litar på har en sund kravhantering och kundsyn.

6. Jämför priser och aktörer
Det råder stora prisskillnader på marknaden för factoring, större än på den traditionella lånemarknaden hos bankerna. Gör din hemläxa och jämför olika bolag innan du bestämmer dig för vem du vill göra affärer med.

7. Inkassoavgifterna tillfaller inte dig
När du säljer en faktura till ett factoringbolag, säljer du också bestämmanderätten. Det innebär att eventuella arvoden, förseningsavgifter och andra avgifter som rör kravhanteringen tillfaller factoringbolaget.

8. Varför är du egentligen i behov av factoring?
Om du ofta får problem med likviditeten bör du gå djupare i din ekonomi och fundera över varför. För många mindre företag, till exempel hantverkare med egen firma, kan det handla om att ha bättre framförhållning i verksamheten och förbättra sina faktureringsrutiner. Om du har problem med kunder som inte kan eller vill betala dina fakturor i tid, kan det vara värt att vända sig till ett inkassobolag för att spara tid och öka kraven på dina kunder att betala i tid.


Olov Marchal är marknads- och försäljningsdirektör på inkassobolaget Visma Collectors. Företaget specialiserar sig på factoring och inkassolösningar.
Du kan läsa mer om Visma Collectors tjänster för företagare på deras företagssida.


Källa: Visma

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar