Skatteverket ska granska bloggare

131107 skatteverket


Skatteverket drar nu igång en specialgranskning av bloggares inkomster. Även sociala medier kommer att granskas efter oredovisade inkomster.

Driver du en ämnesrelaterad blogg och får produkter gratis från olika företag kan dessa vara skattepliktiga. Driver du bloggen självständigt under en längre tid och har ett vinstsyfte så innebär det att du driver näringsverksamhet. Ersättningen ska då redovisas i näringsverksamheten. Om bloggen inte drivs som näringsverksamhet ska du redovisa intäkterna som hobby.

Kollar både gåvor och annonser
– Vi kollar inkomster från både gåvor och annonser. Det är ju en typ av försäljning du gör, och har du en inkomst så ska den beskattas, oavsett om det är en produkt eller reda pengar, säger Skatteverkets rikssamordnare Eva Björklund till SVT.

Förra gången man granskade bloggares ekonomi var 2009 och då nöjde man sig med att rätta till bristerna framåt. Denna gång kommer man även att kontrollera bakåt och upptaxera för eventuella inkomster som inte tagits upp.

– Vi har lagt ut vår information och då får man anse att den är tydlig, säger Eva Björklund och tillägger att det alltid finns möjlighet till självrättelse för den som missat att ta upp saker i deklarationen.

Så här säger Skatteverket om bloggning:

Blogg
Försäljning av varor via en egen webbplats eller blogg skiljer sig inte från försäljning av varor på andra sätt.

Gratis produkter från företag
Har du en ämnesrelaterad blogg, exempelvis en modeblogg, får du kanske produkter gratis från olika företag. Det kan vara klädesplagg eller skönhetsprodukter.

Om exempelvis ett klädföretag regelbundet skickar kläder till dig i rätt storlek och förväntar sig att du ska skriva om dem i bloggen skulle det kunna innebära att det ses som en ersättning du fått för utfört arbete. Du utför ett arbete åt företaget när du skriver och gör reklam för dem i bloggen och som ersättning för ditt arbete får du kläder eller andra produkter från företaget.

Intäkten är i det här fallet produktens marknadsvärde, dvs. det pris du skulle fått betala om du köpt den i en butik. Om intäkten ska redovisas som näringsverksamhet eller tjänsteinkomst beror på hur bloggverksamheten drivs.

Driver du bloggen självständigt under en längre tid och har ett vinstsyfte så innebär det att du driver näringsverksamhet. Ersättningen ska då redovisas i näringsverksamheten. Om bloggen inte drivs som näringsverksamhet ska du redovisa intäkterna som hobby.

Ersättning för att skriva om företag och deras produkter
Det kan förekomma att du kan få ekonomisk ersättning för att du nämner restauranger eller företag och deras produkter i din blogg. Skillnaden på den här typen av ersättning och de gratis produkter du får från företag är att här finns ett avtal om att du ska göra en motprestation innan du får ersättningen. Det rör sig om en ersättning du får för att du utför ett arbete och intäkten ska redovisas som näringsverksamhet eller tjänsteinkomst beroende på hur bloggverksamheten drivs.

Om du driver bloggen självständigt under en längre tid och har ett vinstsyfte innebär det att du bedriver näringsverksamhet. Ersättningen för att du skrivit om ett företags varor eller tjänster ska då redovisas i näringsverksamheten. Om bloggen inte bedrivs som näringsverksamhet ska du redovisa intäkterna som hobby.

Helhetsbedömning
Du kan ha en eller flera typer av intäkter från din blogg. Hur intäkterna ska deklareras och beskattas beror på hur du driver bloggen och vilket syfte du har. Driver du bloggen som näringsverksamhet innebär det att alla intäkter från bloggen ska redovisas i näringsverksamheten (med undantag för om du säljer personliga tillgångar). Du kan alltså inte redovisa exempelvis affiliateintäkter som näringsverksamhet och ersättning för att du skrivit om och gjort reklam för en restaurang som hobby.

Läs mer på Skatteverket

Källa: Visma & Skatteverket

 





 

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar