Så maximerar företagare sin pension

131001 pension

Som företagare måste du själv ta ansvar för din pension. Och du måste både betala ålderspensionsavgift och allmän pensionsavgift. Här är Pensionsmyndighetens bästa tips om hur företagare maximerar sin pension.

Landets 370.000 företagare behöver ta ut lön, betala in avgifter och skatter samt spara motsvarande tjänstepension för att maximera sin framtida pension.

Hyfsad lön ger bra grund
Kristina Kamp, pensionsekonom på Pensionsmyndigheten– Kan du ta ut en hyfsad lön eller ett överskott och skattar för det, har du en bra grund för din pension. Sedan bör du kompensera för att du inte får den tjänstepension som de flesta löntagare får, säger Kristina Kamp, pensionsekonom på Pensionsmyndigheten.

Spara 5 procent till
– Kan du spara runt 5 procent ytterligare av din inkomst har du stärkt din pension ytterligare. Det motsvarar ungefär vad som sätts av till anställda i tjänstepension. Vad som blir bäst beror på just din situation, men tänk på att om du drar av för en pensionsförsäkring i näringsverksamheten kan du även sänka den inkomst som ligger till grund för pensionen, tillägger Kristina Kamp.

Pensionsmyndighetens information till företagare: » Se till att du får pension (pdf)

 

Källa: Visma

 

 

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar