Regeringen: Vi vill satsa på företagen

130830_regeringen

I veckan presenterade regeringen sina satsningar på företag i höstbudgeten. Här får du fyra snabba punkter om budgeten.

Regeringen vill sänka kostnaderna för mindre företag och på så sätt skapa fler jobb. Det sa näringsminister Annie Lööf (C) när höstbudgeten presenterades tidigare i veckan.

Regeringens viktigaste satsningar:

1. Sänkta egenavgifter
Den tidigare nedsättningen utökas med 2,5 procentenheter. Detta kan ge 180.000 småföretag lägre kostnader med upp till drygt en halv miljard kronor årligen. Med förslaget sänks egenavgifterna med totalt 7,5 procent upp till ett maxbelopp på 15.000 kronor per år. Nedsättningen av egenavgiften genomförs den 1 januari 2014.

2. Minskat sjuklöneansvar
Regeringen vill se över konstruktionen av högkostnadsskyddet. Detta för att minska små företags kostnader för sjuklön. Man vill också pröva möjligheten att differentiera högkostnadsskyddet utifrån företags storlek.

3. Utvärdering av revisionsplikten
Regeringen vill utvärdera om den slopade revisionsplikten för små företag bör gälla för fler företag. Utvärderingen inleds under första halvåret av 2015.

4. Avdrag för investeringar
Privatpersoner som satsar pengar i små företag får skatterabatt. Upp till 1,3 miljoner kronor i investering ger skattelättnad som är värd 15 procent av investeringen. Det betyder en skattelättnad på maximalt 195.000 kronor per person och år. Investeringsavdraget införs i december.

Källa: Visma



Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar