Fyra av tio företagare jobbar på sin semester

130824_semester
När de flesta människor kopplar bort och tar semester, fortsätter småföretagarna att jobba flitigt - trots att även de är på semester. Enligt en undersökning från Företagarförbundet och ekonomiföretaget Visma är det endast 15 procent som stänger av helt.

- Undersökningen speglar företagarnas livsstil och tvånget som de känner att få saker gjorda. Medan andra kan koppla bort sina jobb och njuta av ledigheten får många småföretagare både ta hand om arbetsuppgifter som måste göras och fundera på problem som måste lösas, säger Mats Assarsson, ordförande i Företagarförbundet.

Undersökningen visar att fyra av tio företagare, 40 procent, sammanlagt jobbar flera dagar på sin semester. 16 procent klarar ut det som måste göras på ett par timmar och 14 procent fixar det på en dag. Förhållandevis många, 15 procent, uppger att de måste arbeta alla dagar på semestern.

Företaget finns alltid i tankarna
Drygt åtta av tio, 83 procent, säger att de har sitt företag i tankarna när de är lediga. Tankarna kretsar både kring oro för framtiden och nya möjligheter. Mer än var tredje, 30 procent, uppger att de oroar sig för framtiden och problem som ska lösas, 19 procent funderar på hur företaget kan utvecklas och 11 procent över nya affärsmöjligheter.

Företagarna i Blekinge, Västmanland och Dalarna tänker mest av alla på sina verksamheter under semestern. I Kronoberg, Västerbotten och Jämtlands län kopplar företagarna relativt sett av mest.

Kontroll skapar lugn
För att ha kontroll på verksamheten läser tre av tio, 32 procent, kontinuerligt mejl eller lyssnar av mobiltelefonen. Drygt fyra av tio, 43 procent, nöjer sig med att kolla en gång per dag och 16 procent en gång i veckan. Bara en av tio struntar både i mejl- och telefontrafik.

- Den tekniska utvecklingen har gjort det mycket enklare att vara tillgänglig – på gott och ont. Med e-post och allehanda andra funktioner i mobiltelefonen kan man numera sköta både bankärenden och delar av sin administration från hängmattan, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs som svarat för genomförandet av undersökningen.

De flesta småföretagarna tycker att det är bra att ha koll även under semestern. På en sexgradig stresskala anger tre av fyra, 73 procent, att det känns lugnande att vara nåbar. Bara 6 procent tycker att det är mycket stressande att hela tiden var tillgänglig.

Källa: Företagarförbundeta