Skadlig kod i mobilerna allt vanligare

130822_virus
QR-koder kan underlätta vardagen på många sätt. Men det har också blivit hackarnas nya verktyg för att komma åt viktig data i mobilerna.

Enligt en artikel i IDG News ökade mängden skadlig kod för mobiler mer än 1.000 procent under 2012. Till skillnad från många persondatorer innehåller mobilerna sällan något skydd i form av säkerhetsmjukvara.

Ett sätt för kriminella att komma åt viktig data är just att ta fram falska QR-koder, skriver Computer Sweden i en artikel.

Falska rabatterbjudanden
Det kan gå till så att hackarna trycker visitkort eller falska rabatterbjudanden som innehåller QR-kod. När användarna sedan skannar av koden installeras en trojan på mobilen. På så sätt kan hackarna komma åt meddelanden, avläsa positionsdata och lyssna på telefonkonversationer.

Så undviker du skadlig kod
Ett bra tips är att aldrig scanna QR-kod från en okänd källa. Scanna heller aldrig QR-koder som finns placerade på exempelvis lyktstolpar, anslagstavlor eller på visitkort du hittar på stan.

Välj en skanner som först visar länken dit QR-koden är pekad istället för att direkt flytta dig till själva sidan. Ser länkadressen misstänkt ut - följ den inte.

Källa: Visma



Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar