Företagare tar ut färre föräldradagar

130801_ledighet
Företagare tar ut färre föräldrapenningdagar än dem som är anställda. Krångliga regler för den som startar aktiebolag är en av orsakerna, menar branschorganisationen Företagarna.

Statistik från Försäkringskassan gällande dem som fick barn 2009 visar att företagare hittills har tagit ut i genomsnitt 114 föräldrapenningdagar, medan de som är anställda har tagit ut 183 dagar, skriver Dagens Nyheter.

Sämre villkor för nystartade aktiebolag
Försäkringskassan ser personer som driver aktiebolag på samma sätt som anställda oavsett hur nytt företaget är.

Myndigheten tar ingen hänsyn till att det kan vara svårt att nå lönsamhet och ta ut en ordentlig lön direkt när de räknar ut aktiebolagsägarens sjukpenninggrundande inkomst (SGI) som i sin tur styr hur stor föräldrapenningen blir.

Har man däremot en enskild firma utgår Försäkringskassan från en schablonlön under de två första åren. Schablonen överensstämmer med vad en anställd i samma bransch och med samma utbildning har i snittlön.

Företagarna vill ha regeländring
– Det är synd eftersom aktiebolag är en tryggare företagsform. Regeringen har gjort mycket för att fler ska starta aktiebolag, till exempel halverat kravet på aktiekapital och slopat revisionsplikten. Därför är det märkligt att vissa grupper straffas för att gå över till den bolagsformen, säger Företagarnas vd Elisabeth Thand Ringqvist till tidningen.

Hon vill se samma regler för aktiebolag som för enskilda firmor. Dessutom vill hon att Försäkringskassan ska räkna SGI:n från en schablonlön i upp till 36 månader.

Källa: Visma

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar