Nätbedrägerier når rekordnivå

130723_natbrott
Många anmäler men få brott klaras upp, och det rör sig om allt från identitetsstölder till att konton länsats eller att man har betalat för varor som aldrig kommer.

Polisen får in en ny anmälan nästan var 20:e minut. Under första halvåret 2013 ökade bedrägeribrotten med 24 procent jämfört med förra året visar siffror från Brottsförebyggande Rådet (BRÅ). Anonymiteten på nätet gör det svårt för polisen att binda en gärningsman till brottet. I bästa fall får man tag på en målvakt som ställt upp med ett konto. Förra året lyckades man binda en gärningsman till brott i endast 15 procent av fallen.

- Folk måste sluta vara så naiva som man ofta är, man ska inte chansa på att betala i förskott och tro att "det går säkert vägen". Våra myndigheter måste bli bättre på att identifiera den som anmäler, ändrade förhållanden i ett företag till exempel, säger Anders Olofsson, förundersökningsledare på bedrägeriroteln i Stockholm.

Några av de vanligaste metoderna att luras är att skicka ut e-post där avsändaren uppger sig vara exempelvis Telia eller någon av de kända bankerna där man uppger att kunden betalat en faktura dubbelt. Kunden lockas att uppge sina kontouppgifter genom att erbjudas snabb återbetalning av fakturan. Men inga pengar kommer, istället länsas kontot. Du kan också få e-post eller ett privat meddelande på Facebook från en vän som påstår sig vara utomlands och ha problem. Vännen ber dig låna ut pengar, fast egentligen rör det sig om en bedragare som stulit din väns Facebook-konto och försöker blåsa dig på pengar.

Ett annat populärt bedrägeritrick är att sälja något begagnat mot förskottsbetalning och sedan aldrig skicka varan, eller öppna en internetshop vars enda syfte är att komma över dina kontouppgifter för att sedan länsa ditt konto. Bedragarna kan också ringa upp dig och utge sig för att vara teknisk support från till exempel Microsoft. Genom att följa deras instruktioner släpper du in dem i din dator och löper sen risken att de inte bara stjäl alla dina lösenord och inloggningsuppgifter utan också alla dina pengar.

Många bedrägerier anmäls inte eftersom den lurade kan ha beställt en tjänst eller vara som antingen är illegal eller kan upplevas som pinsam att tala om. I vissa fall försöker bedragarna utpressa sina offer genom att påstå att de ska hänga ut dem som "porrsurfare" till exempel men att de kan undvika detta genom att betala en avgift.

För mer information om hur du polisanmäler bedrägerier, besök polisens webbplats.


Källa: Internet

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar