Kolla mejlen på semestern!

130710_kolla-mail-semester
Här är forskaren som går mot strömmen. Enligt honom kan självkänslan och kontrollen gå förlorad om du inte kollar jobbmejlen under semestern.
Tomas Danielsson är stressforskare och hävdar i en intervju med tidningen Miljöaktuellt att det kan vara förenat med risker att koppla bort jobbet helt under semestern.

"Det bättre att vittja sin e-post så och då och ha disciplin, än att inbilla sig att man ska kunna stänga allt. Det ger bara en annan typ av stress, en bakgrundsstress som ger ångest och en känsla av att tappa kontrollen", säger Tomas Danielsson, även kallad stressdoktorn, i artikeln.

Det handlar om att våga trycka på on- och off-knappen i rätt lägen under ledigheten, menar han.

"Det är ofarligt att vittja sin e-post bara man inte startar huvudet. Man måste lära sig att tänka att 'nu har jag tagit del av informationen, men det får vi ta tag i sedan', och skilja ut det från sådant som är akut."

Däremot är hans tips att stänga av tjänstetelefonen och skaffa ett kontantkort där bara den innersta familjekretsen informeras om numret.

Skriva dock upp samma nummer på en lapp och lägg det i ett kuvert som klistras igen och ha det på jobbet. Skriv ditt namn och berätta att du kan nås på numret i kuvertet, men bara i nödfall, rekommenderar Tomas Danielsson.

Om du är en nyckelperson och får känslan av att du trots det inte är viktig kan det också vara stressande, resonerar han.

"Det sätter igång frågor kring om man inte är viktig längre. Vad händer vid nästa omorganisation? Genom ett nödnummer på jobbet säkrar du kontrollbristen", säger Tomas Danielsson till Miljöaktuellt.

Källa: Internet




Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar