Storstäder toppar Framväxtligan

130628_tillvaxt
Regionerna runt Stockholm och Göteborg är hetast i landet. Det visar Vismas framväxtliga, som rankar landets alla län utifrån nyföretagande, arbetslöshet, lediga jobb och bostadsbyggande.

– Ett genomgående drag är att tillkomsten av nya företag driver på en positiv utveckling. Ökat nyföretagande skapar goda förutsättningar för fler sysselsatta i framtiden, eftersom dagens nyföretagare i många fall är morgondagens arbetsgivare, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs, som tar fram Framväxtligan.

Få arbetslösa, många lediga jobb
Med 15 nya företag, 13 lediga jobb och 4 nya bygglov för bostäder per 1.000 invånare samt en arbetslöshet på 5,2 procent fortsätter Stockholms län att abonnera på förstaplatsen i Framväxtligan. Stockholms län svarar för vart tredje nystartat företag i landet.

Gävleborg, Västernorrland och Blekinge ligger kvar på de tre sista platserna i ligan. Ett annat län som utmärker sig negativt är Jönköpings län som rasat från en åttonde plats i den förra mätningen till plats 18 i årets mätning. Kombinationen av lågt nyföretagande och blygsam bostadsproduktion är orsak till raset.

Statistiken i delar
• Det högsta nyföretagandet i landet under mätperioden hade Stockholms län med 15,1 nystartade företag per 1 000 invånare, en minskning från 17,8 jämfört med den förra mätningen.

• Den lägsta arbetslösheten fanns den 31 maj i Uppsala län, där 4,5 procent då var öppet arbetslösa eller sökande i program med aktivitetsstöd.

• Det största antalet lediga jobb hade Stockholms län, där det gick drygt 13 lediga jobb på 1 000 invånare i maj. Även Jämtlands och Södermanlands län har många lediga jobb, Uppsala län minst.

• Flest bygglov för bostäder hade Stockholms län med 4,1 bygglov per 1.000 personer den senaste mätperioden. Minst andel nya bygglov hade Blekinge och Västernorrland med 0,5 per 1.000 personer.

Läs hela rapporten här


Källa: Visma

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar