Myt om HLR på sig själv sprids i sociala medier

130601_hlr
Just nu cirkulerar ett kedjebrev om hur man bäst räddar sitt eget liv om man skulle drabbas av en hjärtattack. Men råden är både felaktiga och farliga, menar experter.

Brevet, som sprids i sociala medier, målar upp ett scenario där du är ensam hemma och plötsligt känner en kraftig smärta i bröstet. Smärtan börjar sprida sig ut i armen och upp i käken och du misstänker en hjärtattack.

Felaktigt råd
Rådet som ges i brevet är att man ska hosta kraftigt varannan sekund tills hjärtat slår i normal takt igen. Det djupa andetaget gör att lungorna får syre och att hostans rörelse kramar hjärtat så att blodet hålls i cirkulation.

Men den som slösar bort dyrbar tid med att försöka bota sig själv med hosta under en hjärtattack i stället för att tillkalla hjälp kan hinna dö, menar experter.

Florerat sedan 90-talet
Myten har florerat sedan slutet av 90-talet, inte minst via e-post, men har nu åter igen börjat dyka upp på Facebooksidor och i bloggar. Bland annat skriver Hjärt- och lungräddningsrådet om det hela på sin webbsajt:

"Om man är ensam och får centrala bröstsmärtor så ska man larma ambulans via 112, det går inte att göra HLR på sig själv och det är därför viktigt att larma tidigt om man upplever symptom som svår yrsel, bröstsmärtor eller andnöd."

Vid hjärtstopp – gör så här
Om en person drabbas av ett plötsligt och oväntat hjärtstopp ska man först och främst ringa 112, menar Svenska rådet för hjärt- och lungräddning, HLR-rådet. Efter det ska man inleda HLR, för att sedan fortsätta med defibrillering med hjärtstartare om sådan finns att tillgå.

Läs mer på HLR-rådets webbplats »

Här hittar du hjärtstartare i din närhet »

Källa: Visma


Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar