Tips: Skydda dig mot vågen av id-kapningar

130519_idstold
Just nu går en bedrägerivåg av id-kapningar genom landet. 65.000 svenskar drabbades förra året. Så här gör du för att skydda dig.

Anders Olofsson på Stockholmspolisens bedrägerirotel delar med sig av sina bästa tips till SVT för hur du bäst skyddar dig mot id-kapning.

1. Använd en brevlåda med lås så att obehöriga får svårare att komma åt din post.

2. Sprid inte dina personuppgifter på nätet i onödan. Skicka till exempel inte bild på ditt körkort eller id-kort till okända personer du handlar av på internet. Vissa affärer kräver att man ska identifiera sig, men det kan visa sig riskabelt. Många unga lägger upp bilder av sitt nyvunna körkort på sociala medier, något Olofsson starkt avråder från.

3. Var vaksam över vilka kreditupplysningar som görs på dig. Bedragare gör ofta en kreditupplysning innan de genomför stöldaffären. Se till att få bekräftelse från företag och myndigheter när en sådan koll görs på dig, gärna via e-post, eftersom bedragare annars enkelt kan göra en adressändring utan att du märker det. Kreditupplysningsbolaget UC använder tjänsten Brevo för elektroniska bekräftelsebrev, medan Bolagsverket, Skatteverket och Transportstyrelsen använder sig av tjänsten Mina meddelanden.

4. Det finns försäkringsbolag som erbjuder försäkringar mot id-kapning och banker kan införa spärrar mot kredit, som du själv kan häva när du vill handla.

5. Om du blir drabbad av identitetsstöld, se till att agera omedelbart! Meddela banken eller företaget om någon har handlat i ditt namn och bestrid betalningsansvaret. Du måste meddela fordringsägaren att de blivit utsatta för ett bedrägeri. Skulle de ändå vilja driva in pengar från dig kan det sluta som en tvist i tingsrätten.

Vad är id-kapning?
Identitetsstölder har blivit allt vanligare i Sverige. Förra året drabbades 65.000 svenskar av så kallad id-kapning, stölder som uppgår till sammanlagt 2,7 miljarder kronor, rapporterar SVT.

Vanligare än bluffakturor
Id-kapningar är nu den vanligaste formen av bedrägeri, bluffakturor kommer på andra plats och internetbedrägerier på tredje plats. Vanligast är att id-kaparen näthandlar i offrets namn.

Det förekommer även ofta att man ansöker om telefonabonnemang, bank- eller kreditkort och lån i offrets namn.

De är värst drabbade
Värst utsatta är skötsamma personer mellan 25-40 år som saknar betalningsanmärkningar och bor i Stockholm, Göteborg och Malmö. I snitt blir offret stulet på mellan 40.000 och 60.000 kronor.

Källa: Visma

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar