Rekordökning av nya företag i april

130503_nya-foretag
Registreringen av nya företag ökade med hela 36 procent i april. Det är en av de största ökningarna någonsin en enskild månad och kommer efter ett halvt år av stadig minskning. Det visar en sammanställning som Visma Infoline gjort av ny statistik från Bolagsverket.

– Det är en anmärkningsvärt stor ökning och naturligtvis väldigt positivt för alla som verkar för att det ska startas fler nya företag i landet, säger Lars Fredell, pressansvarig hos Visma.

Aktiebolag svarar för den största ökningen bland de fyra vanligaste företagsformerna, där även handelsbolag, kommanditbolag och de enskilda näringsidkarna ingår. Sedan kravet på aktiekapitalets storlek halverades för tre år sedan har aktiebolagens andel ökat från 45 till 62 procent.

Året på väg mot plus
De fyra första månaderna 2013 har 23.155 företag registrerats mot 23.398 motsvarande period i fjol. Det ger en minskning med 1 procent. För en månad sedan låg minskningstakten på 9 procent.

Den starka återhämtningen under april innebär till och med att sex län nu ligger på plus räknat från årsskiftet. Blekinge står för den största fyramånadersökningen med ett plus på 4,3 procent.

Stora ökningar i några län
I april ökade nyföretagandet allra mest i Västerbottens län, plus 85,9 procent, medan grannlänet Västernorrland hade den minsta ökningen med 12,1 procent. Bland storstäderna toppar Göteborg med ett plus på 48,3 procent, före Stockholm på 36,3 procent och Malmö på 29,3 procent.

Ökningen av nyregistrerade företag i april i år är den största sedan februari 2011. Då var ökningen i hela landet 40,1 procent. 2011 blev sedan ett rekordår med det största antalet nya företag någonsin.

Källa: Visma


Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar