Pensionsillusionen - 54 procent tror på ett bekymmersfritt pensionärsliv

130411_pension
Svenskarna har höga förhoppningar om livet efter arbetstiden. Vi vill leva ett aktivt liv och ägna mer tid åt våra fritidsintressen och 54 procent tror att det faktiskt kommer att bli så, visar en färsk undersökning som SPP gjort.

- Den stora frågan är hur man ska uppnå den ekonomiska stabilitet som krävs för att kunna leva ett tryggt och aktivt liv som pensionär, då vi vet att de allra flesta sparar för lite inför sin pension, om de ens sparar något alls, säger Katarina Wiberg, Pensionsrådgivare på SPP.

En majoritet säger att pensionsdrömmen ska infrias genom "sparande" men alternativ som "vinna på lotto" och "hålla tummarna för att det går bra" är även de allt för vanliga svar.

Pensionsdrömmens ekvation
Vi blir friskare och lever längre, vilket gör att vi kommer att behöva jobba längre eller spara mer, för att få pensionsdrömmarna att gå ihop. Tidigare undersökningar SPP gjort har visat att känslan av okunskap är ett stort hinder för att komma igång att pensionsspara, likaså känslan av att det är något som ligger väldigt långt fram i tiden.

- När vi tittar på den klassiska pensionspyramiden är det lätt att få uppfattningen att pensionen i princip är fixad genom att staten tar det större ansvaret och att vi i måste komplettera med lite extra fickpengar, men så är inte. Vänd på pyramiden så får du en bättre och mer sanningsenlig fördelning. Statens del är en mindre del och vårt eget ansvar betydligt större, avslutar Katarina Wiberg.

Så fixar du pensionsdrömmen steg för steg

1. Skaffa dig en helhetsbild och håll koll på pensionens olika delar. Skilj på den allmänna pensionen, tjänstepensionen och det privata sparandet. Det är summan av sparandet som är intressant.

2. Registrera dig på minpension.se så får du alla pensionens delar samlade på samma ställe. Där kan du även göra en pensionsprognos.

3. Se alltid till att du har en tjänstepension och komplettera med ett privat sparande om du har möjlighet.

4. Se dina framtida pengar som nutida pengar och placera dem väl. Känner du dig osäker finns det enkla sparlösningar, som anpassas efter vilken spartyp du är och hur lång tid du har kvar till din pension.

5. Investera med hänsyn till miljö och samhälle. Det är där pengarna finns i framtiden och du ska ju ha en bra värld att gå i pension i också.

Källa: SPP




Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar