Fyra pensionärer startar eget varje dag

130321_pensionarer
Nyföretagandet bland personer över 65 år fortsätter att öka. Förra året valde i genomsnitt fyra pensionärer per dag att fortsätta sina yrkesliv som företagare. Antalet registreringar av enskilda firmor bland 65-plussarna ökade med 15 procent jämfört med året innan. Det visar en färsk sammanställning från Visma.

– Som pensionär kan man välja att ta ut hela eller delar av pensionen och ha det som en grundplåt i sin ekonomi. I kombination med att äldre ofta har värdefull kunskap och ett stort kontaktnät ger det utmärkta förutsättningar för eget företagande, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs som står bakom kartläggningen.

2012 registrerade sig 1.586 personer över 65 år som enskilda näringsidkare. Antalet ska jämföras med att det startades 1.383 enskilda firmor i samma åldersgrupp 2011, vilket ger en ökning med 15 procent. Ökningen ska ses i ljuset av att det totala nyföretagandet oavsett ålder och företagsform minskade förra året.

Männens dominans är stor
Drygt sju av tio nya näringsidkare över 65 är män. Sett över hela landet registrerades 72 procent eller 1.148 av de nya firmorna av män och 438 av kvinnor. 2011 var männens andel 75 procent.

Det mest jämställda länet i 2012 års seniorföretagande var Gotland med 39 procent kvinnliga nystartare. Längst ner på skalan finns Blekinge med 12 procent kvinnor.

Den största ökningen av pensionärernas nyföretagande noterades i Kalmar län med ett plus på 92 procent, jämfört med året innan. Norrbotten var ett av fyra län med negativa siffror och hamnade sist med ett minus på 22 procent.

– För varje år ser vi att allt fler seniorer väljer att fortsätta ett aktivt yrkesliv och blir egenföretagare. Den politiska debatten om höjd pensionsålder kan ha bidragit till att fler väljer att starta eget i stället för att stanna kvar på sin arbetsplats i ytterligare ett par år, säger Rolf Dahlberg.

Konsultuppdrag vanligast
Den vanligaste branschen bland 65-plussarna var liksom året innan konsultverksamhet. Teknik- och organisationskonsulterna dominerar framför allt bland männen. Bland kvinnorna är uthyrning av bostäder och lokaler den största branschen. Verksamheter inom branscherna bygg, redovisning samt handel är också vanliga. Däremot är de äldre knappast alls representerade i branscher som hårvård, skönhetsvård, kroppsvård, programmering, internethandel eller restaurang, som är de stora branscherna bland unga företagare.

Om statistiken
Undersökningen om pensionärernas nyföretagande omfattar registreringen av enskild näringsverksamhet 2012 och bygger på statistik från Bolagsverket, Skatteverket och UC.


Källa: Visma

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar