Fem myter om ålder och jobb

130313_alder
När i livet är dina anställda mest produktiva? Vilken åldersgrupp kostar företaget mest? Visma sågar fem vanliga myter om ålder och jobb.

Du som företagare, antingen med anställda i dag eller som funderar på att rekrytera en anställd i framtiden, tvingas ta ställning till uppfattningarna kring ålder och jobb. Dagens Nyheter listar fem vanligt förekommande myter om ålder och jobb.

1. Unga är mest produktiva: Tvärtom är yngre anställda under 24 år minst produktiva, det visar en rapport från det tyska arbetsministeriet. Dina anställda är som mest produktiva mellan 45 och 49 års ålder, därefter sjunker produktiviteten, men ligger på samma nivå som för 40-åringar. Kom dock ihåg att de flesta studier inte finner något starkt samband mellan ålder och arbetsförmåga. Produktivitet kan dessutom variera stort mellan individer, oavsett ålder.

2. Äldst kan mest: Ålder är inte avgörande för förmågan att lära sig nya saker, menar den finska forskaren Iris Wiitakorpi. I stället visar hennes forskning att personliga egenskaper som livskontroll, motivation och uppfinningsrikedom spelar större roll. Mycket forskning på området visar att skillnaderna i inlärningsförmåga är större mellan individer än mellan åldersgrupper. Inlärning är beroende av viktiga minnesfunktioner och vissa av dessa försämras dock med åldern.

3. Äldre anställda kostar mer: Lönekostnaden är den enskilt största utgiften för dig som företagare när du anställer, men både lön och ålder påverkar tjänstepensionen. Tjänstemän födda före 1979 omfattas av ITP 2, en garanterad pensionsutfästelse som kan bli kostsam. Om din anställde däremot har en årslön på mer än tio inkomstbasbelopp, i år 566.000 kronor, kan du i stället erbjuda den billigare pensionslösningen ITP 1.

4. Unga byter jobb oftare: Sanningen är att människor i alla åldrar i dag byter jobb oftare än för bara 10-20 år sedan. Tätare konjunktursvängningar och fler korttidsjobb har tillsammans lett till att anställda rör på sig oftare på arbetsmarknaden.

5. Unga har svårare att följa direktiv: Många unga är vana vid att få uppmärksamhet och bli bekräftade, men vågar också ta för sig på ett annat sätt än äldre. Enligt Thomas Fürth, forskningsledare på Kairos Future, handlar det dock inte om att unga har svårare att följa gemensamma regler. De är naturligt ifrågasättande och vill gärna att du som chef motiverar regler och invanda arbetsmetoder.

Källa: Visma


Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar