Kontrolluppgiftskrav varje månad kan bli verklighet

130223_kontrolluppgifter
I framtiden kan svenska småföretag vara tvungna att lämna individuella kontrolluppgifter för sina anställda – varje månad. Frågan ska behandlas i riksdagen under våren.

I dag lämnas kontrolluppgifter årligen, men enligt förslaget ska alltså uppgifterna istället lämnas tolv gånger per år. Det är inte bara lön, eventuella förmåner och dragen skatt som ska redovisas utan även uppgifter som sjuklön och föräldrapenning.

Elektronisk inlämning
Syftet med den månatliga rapporteringen är att de anställda ska kunna kontrollera att arbetsgivaren verkligen betalar in skatt och avgifter varje månad.

Uppgifterna ska lämnas elektroniskt av företaget genom att man skickar in en fil och signerar digitalt.

Kampanjar mot förslaget
Branschorganisationen Företagarna har reagerat starkt mot förslaget och har startat en kampanj mot detsamma. Företagarnas vd, Elisabeth Thand Ringqvist, har bland annat skrivit brev till finansminister Anders Borg och till riksdagsledamöterna i skatte-, närings- och finansutskottet där hon uppmanar till att förslaget slopas.

Regeringens egen utredning hävdar att de nya regelförslagen kommer att kosta svenska företag fyra kronor styck, med en samlad kostnad för småföretagen på drygt 60 miljoner kronor. Men enligt Företagarnas rapport som undersökt förslaget i detalj, rör det sig om i snitt 67 kronor per kontrolluppgift, eller en samlad kostnad för Sveriges småföretag på drygt en miljard kronor.

"För de cirka 100.000 småföretag som saknar lönesystem och som sköter det helt manuellt skulle detta bli en riktig regelslägga", skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Samkörning av register
Ett antal myndigheter, till exempel Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Kronofogdemyndigheten med flera, ska också få tillgång till uppgifterna.

Initiativet till förslaget togs redan 2009 då en utredning tillsattes i ärendet, den så kallade Månadsuppgiftsutredningen.

De nya reglerna föreslås börja gälla tidigast 1 januari 2014. Månatliga kontrolluppgifter finns redan i flera andra Europeiska länder, till exempel i Holland, Danmark och Tyskland

» Se inslaget om de nya reglerna här på TV4play.se

Källa: Visma






Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar