Sex steg till drömjobbet

130210_dromjobbHur ser din passion ut i karriären, vilket är egentligen ditt drömjobb? Här är sex punkter som hjälper dig att hitta rätta i arbetsmarknadsdjungeln.

1. Vad älskade du som barn eller i ungdomen?
Det är i ungdomen våra intressen uppenbaras, men dessa drömmar får inte sällan stå åt sidan för verkligheten. Tipset är att försöka tänka dig tillbaka. Vad tyckte du om att göra? Skriva? Ta hand om äldre? Försök minnas vad du brann för och ta upp tråden på nytt.

2. Stirra dig inte blind på lönen
Inget jobb har den högsta lönen vid uppstarten, men om du utvecklas med jobbet leder det som regel till bättre betalt. Varning dock för om pengarna är drivkraften, risken är då större att du hamnar på ett jobb du inte älskar.

3. Prata med vänner och familj
Bolla idéer med dina nära och kära. Fråga vad de tycker att du skulle passa att jobba med. Kanske faller pusselbiten på plats, någon kläcker ut sig det där du gått och väntat på.

4. Utbilda dig mer
Spana efter olika kurser. Försök att hitta kurser som lockar dig mest, men välj även någon eller några som känns tråkiga. Det här kan hjälpa dig att hitta rätt ämnen och teman i dina karriärsträvanden.

5. Skugga din förebild
Av alla du känner, personligen eller via medier, vems karriär är du mest sugen på? Fråga honom eller henne hur karriären blev verklighet. Om du inte har möjlighet att fråga personligen kanske det finns någon litteratur eller artikel som berättar historien.

6. Tänk på saker du gillar och börja öva
Fundera över vad du lärt dig av stegen här ovan. Fokusera på sådant som du är hyfsat bra på och tycker om att göra. Skriv ner det du är upplever att du är bäst på och gör en topp-3-lista. Gå igenom listan ofta och använd den som din kompass i jobbjakten.

Lycka till!


Källa: Internet




Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar