Småföretagen belånar fakturorna för att säkra ekonomin

130110-faktura
Allt fler företag väljer att belåna sina fakturor, något som både kan innebära minskade och ökade affärsrisker.

Lågkonjunktur, tuffare bankkrav och minskad efterfrågan. Detta gör att svenska småföretag förgäves ber om lån hos banken för att finna nya verksamheter och hålla igång likviditeten, rapporterar Sveriges radio.

Snabba pengar
Då vänder sig många företag till factoringbolag, som hjälper dem att belåna sina fakturor för att snabbt få in pengar till verksamheten. Factoring innebär att ett företag använder sina fakturor som säkerhet vid lån eller säljer fakturorna direkt till ett factoringbolag.

När du som företag säljer en faktura till factoringbolaget, övertar det din affärsrisk att inte få fakturan betald av kunden. Dessutom kan ett factoringlån ge företaget snabba pengar, jämfört med tiden som det kan ta för en bank att godkänna ett vanligt lån till företaget.

"Kan vara ett dyrt alternativ"
Men finansieringsmetoden innehåller också vissa risker. Granskning från Finansinspektionen visar att cirka 75 factoringföretag var listade hos myndigheten under december förra året.

– Det kan vara ett dyrt alternativ om inte företagaren förstår hela kostnaden. Det kan vara uppläggningskostnader, månadskostnader och ganska höga räntor. Så det kan se attraktivt ut men bli väldigt dyrt. En del av factoringlösningarna kan nästan liknas vid sms-lån då det verkar attraktivt men blir väldigt dyrt i slutändan, berättar Elisabeth Tandh Ringqvist, vd för Företagarna.

Källa: Visma



Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar