Regelkrånglet har ökat

130101-paragraf
Svenska småföretag brukar säga att regelverket för företagande är krångligt, men också att det blir allt enklare eftersom myndigheterna anstränger sig för att göra livet lättare för småföretagarna. Men nu ser det annorlunda ut. För första gången sedan 2009 tycker fler svenska småföretag att krånglet i stället har ökat.

Det är företaget Skop som har undersök hur företagare i Sverige upplever statens krav på redovisning och administration, uppger Ekot. I december i år intervjuade Skop 600 företag med minst en anställd, och resultatet blev något av en överraskning.

För första gången på flera år tycker fler företag att regelkrånglet ökat, inte minskat. Bara hälften så många som förra året tycker att reglerna blivit enklare. Det innebär en återgång till nivåerna som rådde 2009.

Trots att regelverken för småföretagare varit föremål för mycket debatt, och trots att många myndigheter ständigt försöker förenkla regelverken, är det inget som småföretagen märker dag för dag, enligt Skops undersökning.

Kostnader viktiga
Undersökningen visar också att varannan företagare anser att kostnaderna för att anpassa sig till reglerna har stor eller mycket stor betydelse för företagets framgång.

Käll: Internet

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar