Annandagen!

121226_annandagen2Annandag jul eller annandagen är både en högtid och en helgdag i Sverige. Annandag jul infaller alltid den 26 december, dvs. dagen efter juldagen.

Den helige Stefanos dag
Annandag jul har också en historiskt och religöst bakgrund. Dagen handlar om den förste martyren, den helige Stefanos. I evangelieboken från 2003 har dagen rubriken Martyrerna, och den mest välkända texten är texten ur Apostlagärningarna, där Sankt Stefan stenades till döds för sin tro på Jesus. Annandag Jul är den förste martyrens ”himmelska födelsedag”, d v s hans dödsdag. Ordet martyr kommer av ett grekiskt ord som betyder "att vittna". Så vanligt var det alltså under den första kyrkans tid att människor fick lida för sin tro, att ordet för att berätta om sin tro kom att byta betydelse till att dö för sin tro.

Annandag jul i världen
I Storbritanien säger man Boxing Day
På Irland säger man St Stephen's day eller Wren's day.
I Norge säger man "Andre juledag"
I Danmark säger man  Anden juledag.
I Finland säger man Stefanidagen eller på finska Tapaninpäivä.

Enligt Wikipedia är Annandag jul också en sportens dag

Under 1900-talet förknippades Annandag jul i Sverige framförallt med bandy för den sportintresserade. Man talar om Annandagsbandy, och förbunden försöker ordna spelprogrammet så att det blir derbymatcher denna dag. Under 2000-talet har flera andra idrotter börjat med seriematcher på denna dag, bland annat handboll och ishockey. Annandag jul har blivit dagen för många sportevenemang och ”Annandagsidrott” börjar bli ett begrepp i Sverige.

I Storbritannien förknippas Annandag jul som sportdag med fotboll och hästsport, medan man i Australien och Nya Zeeland talar om Boxing Week, det vill säga en intensiv sportvecka. På Melbourne Cricket Ground i Melbourne i Australien inleds på annandag jul en testmatch i cricket. I Sydney i Australien inleds båttävlingen Sydney-Hobart Yacht Race.

Källa: Internet

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar