Översvämmas du av meningslösa möten?

121214_moten
Hälften av alla möten är fullständigt meningslösa. Det uppger svenska chefer i en stor undersökning bland Unionens chefsmedlemmar.

Sex möten varje vecka, det är genomsnittet för en svensk chef enligt en ny undersökning från Unionen. Trots det upplever bara hälften av cheferna att de flesta möten är meningsfulla och effektiva. Så många uppger också att de flesta möten saknar både syfte och mål. I snitt kostar mötena 8,1 timmar varje vecka.

Skåningar försöker mötessmita
Äldre chefer har färre möten och manliga chefer uppger att de har fler sammanträden än vad kvinnliga chefer uppger. Nästan fyra av tio chefer har sju möten eller fler varje vecka. Två av tio spenderar 13 timmar eller mer i veckan på möten.

Möteskulturen skiljer sig också åt regionalt. Mötena är till exempel längre i Sydsverige än i Norrland. Skånska chefer är mer benägna att smita undan möten, kanske på grund av att de också har fler möten. Sant för hela landet är att mer än hälften av cheferna ibland pysslar med annat, till exempel mobilen, under möten.


4 sätt att effektivisera dina möten

Sitter du ibland i möten som tråkar ut dig och inte leder någonstans? I så fall är du troligtvis inte ensam. Det är lätt att halka in i mötesrutiner som egentligen är slöseri med tid, snarare än motsatsen. Men det finns sätt att effektivisera.

Här följer några enkla tips som i många fall kan förbättra mötesresultaten:

Skriv en agenda och håll er till den. Mötesagendan fungerar som en vägbeskrivning från a till ö och hjälper er att undvika onödiga sidospår. Skicka ut agendan till alla mötesdeltagare i förväg så att alla är förberedda när mötet startar. Om ni inte får ihop en lista med saker som behöver diskuteras att fylla agendan med – skippa mötet.

Starta och sluta på utsatt tid. Se till att alla vet vilka tider som gäller och lägg inte tid på att upprepa sådant som redan gåtts igenom om någon kommer sent. Boka inte för långa möten, dela hellre upp på fler tillfällen.

Kör utan bärbara datorer och smartphones. Deltagarna är inte hundra procent närvarande om de kollar mejl eller surfar på nätet under mötet. Ta bara med datorer och mobiler om de behövs för en presentation eller liknande.

Bjud bara in de som behöver vara där. Mötet blir mer effektivt om alla deltagarna faktiskt är involverade i det som tas upp. Personer som bara berörs marginellt av det som beslutas kan få informationen via mejl efter mötet.

Källa: VISMA

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar