Tuffa bankkrav lyfter factoringbranschen

121108_bankerna

Det blir allt svårare för småföretag att få finansiering av bankerna, vilket har resulterat i att factoring- och inkassobranschen har fått ett rejält uppsving. Den har växt cirka 40 procent de senaste två åren, visar en undersökning från företaget Qvido.

Var tionde småföretag saknar kreditvärdighet, det vill säga saknar A-rating, enligt företaget Qvidos. Totalt rör det sig om omkring 100 000 svenska små- och medelstora företag, som omsätter max 50 miljoner kronor och har upp till 250 anställda.

– Bankernas hårdnade krav vid utlåning pressar företag med sämre kreditvärdighet att söka finansiering från annat håll. Den stora vinnaren är factoringbranschen som de senaste fem åren vuxit kraftigt, säger Tippu Mahmood, vd på Qvido.

Allt fler företag vänder sig alltså till factoringbolagen istället för bankerna för att få finansiering genom att belåna eller sälja sina fakturor.

– Men det är inte alltid som låntagaren kommer ut som en vinnare. Factoringbranschen har länge varit anonym och saknat transparens vilket resulterat i att villkoren och räntorna mellan företagen skiljer sig mycket åt. Avgiften kan röra sig mellan 3 och 7 procent mellan två bolag, säger Tippu Mahmood.

Källa: Internet

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar