Få dina kollegor att leverera

121030_hjarnan

Ny forskning visar att det är enklare än du tror att få dina medarbetare och dig själv att uppnå maximal prestation på jobbet. Här är receptet.

DN berättar att hjärnforskare funnit att hjärnor som upplever hot har svårt att koncentrera sig. "Hjärnans analytiska och kreativa system släcks helt enkelt ner", förklarar tidningen.

För att få bukt med det här problemet, som alltså hämmar produktiviteten, gäller det att som chef sätta i gång det sociala systemet igen i hjärnan hos sina kollegor.

Det menar i alla Marie Ryd, vetenskapsjournalist och tidigare forskare vid Karolinska sjukhuset, som numera arbetar med prumerationstjänsten Holone och som informerar om kognitiv och social neurovetenskap.

"Förstår du inte att en rädd person inte kan prestera, kan du aldrig leda en annan människa", säger hon till DN Jobb och betonar att om chefen signalerar hot så hämmar det medarbetarnas förmåga att prestera.

Om hjärnan lider brist på social näring reagerar den på samma sätt som när det inte finns mat, vatten och säkerhet, enligt hjärnforskarna.

Källa: Internet




Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar