Omorganisationer bromsar företaget

120928_omstrukturering

En tredjedel av de stora och medelstora företagen har gjort fyra eller fler omorganisationer de senaste fem åren. Det påverkar personalen negativt och alltför mycket tid går till internt arbete.

Det här visar Unionens nya undersökning ”Framgångsrika företag” om värderingar bland 200 svenska vd:ar.

Nästan en omorganisation per år är ett av tre skäl till att många stora och medelstora företag aldrig blir riktigt framgångsrika. De två andra skälen är att alltför få tillsätter sin vd internt och att de tar för lite hänsyn till personal- och företagskultur vid strategiska beslut.

"Företag som visar högst lönsamhet och tillväxt i sina respektive branscher kännetecknas av att de sätter kunder och anställda i fokus. Dessa företag genomsyras av synsättet att personalen är en viktig resurs, man är försiktig med omorganisationer, företagskulturen har stor betydelse och de tillsätter sin vd internt. Det positiva är att det finns en stor förbättringspotential", säger Unionens utredare Elisabeth Åberg.

Bara fyra av tio vd:ar är internrekryterade enligt undersökningen. Internt tillsatta vd:ar kan verksamheten bättre än externt rekryterade och därför kan överblicka vilka konsekvenser förändringar får för företaget.

Ledningens erfarenhet har större påverkan vid strategiska beslut än personalfrågor och företagskultur. Trots att personalen ses som en mycket viktig resurs tar ledningen i realiteten liten hänsyn till detta vid val av strategi.

"Företag blir riktigt framgångsrika när de tar hänsyn till personal och existerande kultur på företaget när strategiska beslut fattas", säger Elisabeth Åberg.

Undersökningen visar att de så kallade mjuka frågorna i företagen har stor betydelse för framgång. Unionen menar att personalfrågorna behöver få större tyngd i företagen. Inte minst eftersom det är lönsamt för företagen.

Undersökningen genomfördes av IPSOS våren 2012 genom telefonintervjuer i stora och medelstora företag. Urvalet omfattade cirka 600 företag inom Unionens organisationsområde med fler än 100 anställda i koncernen i Sverige. Totalt svarade närmare 200 vd:ar. Övervägande delen av företagen är börsnoterade. Resultatet från undersökningen har ställts i relation till kännetecken för framgångsrika företag baserat på fallstudier och på så sätt har problemområden identifierats.


Källa: Internet




Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar